Echografie
Vaak onderzoek je een patiënt, maar heb je de aandoening niet ‘gezien’. Echografie geeft de therapeut meer inzicht bij het onderzoek en de evaluatie van de klachten van de patiënt. Het oordeel van de fysiotherapeut wordt betrouwbaarder, waardoor hij of zij nóg betere keuzes maakt voor uw behandelplan. MSU echografie neemt twijfel weg waardoor de fysiotherapeut het beleid van de behandeling kan optimaliseren. En u, de patiënt; die krijgt duidelijkheid!
Met echografie, of beter gezegd MSU (Musculo Skeletal Ultrasound), kunnen opnamen gemaakt worden van pezen, spieren, banden, slijmbeursen, botten en gewrichten. Hierdoor kan de fysiotherapeut diverse aandoeningen in beeld brengen. Bijvoorbeeld irritaties van pezen; zoals afwijkingen aan de achillespees, een eventuele tenniselleboog en verkalkingen in pezen (bijvoorbeeld rond de schouder). Ook een hielspoor of een slijmbeursontsteking kan met behulp van echografie zichtbaar worden gemaakt.
Het onderzoek is gemakkelijk en comfortabel voor de patiënt en kan zo vaak herhaald worden als nodig is zonder schade. Als de behandelaar zelf het onderzoek uitvoert bij de patiënt ziet hij onmiddellijk de dynamische beelden, dit in tegenstelling tot röntgenopnames en MRI welke slechts statische beelden opleveren. Tijdens het onderzoek kan de patiënt actief meewerken en aangeven wanneer en bij welke beweging de klachten toe of afnemen. De behandelaar kan dan direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden welke hij ziet. Hierdoor kan er sneller een diagnose worden gesteld en daarmee het meest juiste behandelbeleid worden gestart.
Welke diagnoses kunnen gesteld worden?
- Ontsteking
- Rupturen
- Vochtophopingen
- Dislocaties
- Cysten
- Laesies

Fysiotherapeuten:
Jan Spits
Sanne Lugard