020 472 44 06 info@spitsfysio.nl

Mckenzie therapie

Wat is McKenzie MDT?

McKenzie MDT is de afkorting van Mechanical Diagnosis and Treatment. Het is een wereldwijd gebruikte onderzoeks- en behandelmethode voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. McKenzie MDT is bekend geworden door de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten al dan niet met uitstraling in benen of armen. Bovendien geeft deze methode ook goede resultaten bij behandeling van de overige gewrichten, zoals schouder, heup en dergelijke. Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook te zorgen dat de klachten in de toekomst zo min mogelijk terugkeren. McKenzie MDT is een duidelijk afgebakend behandelsysteem dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoek

Het traject dat u bij uw McKenzie MDT therapeut doorloopt, begint met een diepgaand, geprotocolleerd onderzoek. Tijdens een vraaggesprek worden de klachten in kaart gebracht, waarna een bewegingsonderzoek plaatsvindt. In het bewegingsonderzoek wordt met herhaalde bewegingen gekeken wat de mechanische invloed is op de bestaande verschijnselen. Er wordt gekeken welke bewegingen of houdingen de symptomen verergeren en met wat voor bewegingen of houdingen de klachten gereduceerd kunnen worden. Na het onderzoek zal uw therapeut duidelijk kunnen aangeven of uw klacht geschikt is voor behandeling met McKenzie MDT.

De behandelstrategie

Na een duidelijk mechanische diagnose begint de behandeling gericht op uw ‘zelfredzaamheid’. U leert met slechts enkele eenvoudige oefeningen uw klachten zelf te verbeteren om uw herstel zo veel mogelijk te bespoedigen. Daarnaast zal er aandacht worden besteed aan de houdingen en bewegingen tijdens uw dagelijks leven. De therapeut kan eventueel de therapie aanvullen met onder andere manuele technieken, zoals mobilisaties en/of manipulaties.

McKenzie MDT therapeuten: Jan Spits

Veelgestelde vragen over McKenzie therapie

Waarom McKenzie therapie in plaats van gewone fysiotherapie?
McKenzie MDT is momenteel wereldwijd de meest onderzochte en best gedocumenteerde behandelmethode voor mechanische klachten aan het bewegingsapparaat, in het bijzonder nek- en rugklachten. De inzichten worden in vele internationale richtlijnen voor manuele- en oefentherapie gebruikt. De therapeuten die in het McKenzie MDT register staan vermeld hebben gedurende 2,5 jaar alle cursusdelen gevolgd en met succes hun kennis in een theoretisch en praktisch examen bewezen. Zij zullen u volgens de vastomschreven principes van McKenzie MDT onderzoeken en behandelen. Bovendien zijn zij verplicht aan regelmatige bij- en nascholing deel te nemen.
Kan McKenzie MDT u (na een lange tijd) nog helpen?

Sommige patiënten twijfelen of McKenzie MDT nog kan helpen. Ze hebben bijvoorbeeld:
al zeer lang (meerdere jaren) klachten
al veel andere therapieën geprobeerd zonder of met slechts tijdelijk effect
een door middel van MRI vastgestelde nek- of rughernia
al eerder een rugoperatie gehad en nu opnieuw klachten
gehoord dat hun klachten voortkomen uit slijtage

Algemeen wordt aangenomen dat de behandeling van zulke klachten moeilijk(-er) is. Toch blijkt in de praktijk dat ook een aanzienlijk deel van deze patiënten met McKenzie MDT geholpen kunnen worden. Soms kan door inzet van McKenzie MDT zelfs een al geplande operatie worden afgezegd! Binnen enkele zittingen kan de therapeut vaststellen of McKenzie MDT voor u zinvol is.

Hoe helpt de McKenzie MDT therapeut?
In de filosofie van McKenzie MDT is het belangrijk dat u leert uzelf te genezen. Een McKenzie MDT therapeut is daarom in de eerste plaats een adviseur. De therapie bestaat uit oefentherapie en wordt gecombineerd met houding- en bewegingadviezen. Meestal dient u meerdere malen per dag een eenvoudige, maar speciaal voor u uitgezochte kortdurende oefening uit te voeren (1 minuut per keer). Dit kan zowel thuis als op het werk. Pas als blijkt, dat genezing op deze wijze niet (geheel) mogelijk is, zal de therapeut zijn manuele technieken inzetten om uw klachten te verminderen.
Wat zijn de voordelen van McKenzie MDT?
  • Al zeer lang (meerdere jaren) klachten
  • U krijgt duidelijke uitleg over de oorzaak van uw klachten.
  • U oefent zelf, effectief en doelgericht. Hierdoor heeft u dagelijks therapie! Uw genezing verloopt optimaal snel bij zo weinig mogelijk behandelingen. Ook klachten die met andere therapie niet (meer) te beïnvloeden zijn kunnen zo genezen.
  • U blijft zo veel als mogelijk onafhankelijk van de therapeut en/of zijn apparatuur.
  • De kosten blijven beperkt.
  • U wordt geleerd hoe u een recidief van klachten kunt voorkomen. Daarmee voorkomt u tevens verdere verergering of aanhouden van uw klacht in de toekomst.
  • U heeft snel duidelijkheid of uw klachten mechanisch gunstig te beïnvloeden zijn
  • U wordt niet onnodig lang behandeld.
Is McKenzie MDT alleen voor rug- en nekklachten?
Nee, het kan ook zeer geschikt zijn voor het oplossen van spier, pees en gewrichtsaandoeningen in de perifere gewrichten zoals, schouder, heup, etc.
Is McKenzie therapie de juiste therapie voor mij?

Wisselt uw klacht van plaats?
(bijvoorbeeld: soms zit de pijn in het midden van de rug gecentreerd, en soms wat meer richting de zijkant of in de bil)

Ja / Nee

Wisselt u klacht van intensiteit?
(bijvoorbeeld: in de ochtend heeft u veel pijn en in de loop van de dag is het dragelijker)

Ja / Nee

Reageert uw klacht op bewegingen?
(bijvoorbeeld: de klacht neemt wat af na een stukje lopen. Of de klacht verergert of straalt uit wanneer u bukt)

Ja / Nee

Reageert uw klacht op verschillende houdingen?
(bijvoorbeeld: de klacht neemt toe na een tijdje staan. Of de klacht neemt af na een tijdje zitten)

Ja / Nee

Heeft u vaker last gehad van dezelfde klacht?

Ja / Nee

Heeft u 2 of meer vragen met JA beantwoord dan is dat een sterke aanwijzing dat uw klachten mechanisch zijn. Een McKenzietherapeut kan mechanische klachten analyseren en met een betrouwbare diagnose uitleggen welke bewegingsstrategie voor u (op dit moment) het beste is. Met behandeling volgens de McKenziemethode kunnen zowel acute klachten, als klachten die al langere tijd aanwezig zijn, worden beïnvloed.

Ga naar onze pagina McKenzie therapie voor meer informatie.

McKenzie Therapie

Wilt u meer informatie over McKenzie therapie?
Neem dan contact op met onze praktijk of kijk op McKenzie therapie.

McKenzie therapie is een manier van onderzoeken en behandelen bij rug- en nekklachten. Ik heb mij inmiddels gespecialiseerd in Mckenzie therapie. Vaak voelt de patiënt al na één behandeling resultaat.

– Jan Spits, Fysiotherapeut – Spits Centrum voor Fysiotherapie